19 marca 2011r. został pobity kulinarny rekord Guinnessa – w Restauracji Cykada w Stanowicach (powiat oławski) upieczono pasztet o wadze 102 kg. Rekord sprzed kilku lat wynosił 68 kg, a pobili go mistrzowie kulinarni z Dolnego Śląska: Grzegorz Jankowiak (szef kuchni Cykada w Stanowicach), Tadeusz Hupa (szef kuchni hotelu Wrocław), Marcin Bielec (technolog żywienia UPEMI - Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, szef kuchni), Kamil Rękar (kucharz z Art Hotelu we Wrocławiu) oraz Piotr Stania (technolog z Zakładu Wędliniarskiego Andrzeja Stani w Świerklanach). Poprzedni rekord należał również do Tadeusza Hupy i jego kolegów z hotelu Wrocław.
Autor:
Czytaj więcej na: Nowy rekord - 102 kg pasztetu